Huom! Huomenna tiistaina salin ovet aukeavat klo 16.45

Voimavedon tekniikkaharjoittelua 15 min

Tee 3 kierrosta aikaa vastaan:

* 5 Voimavetoa
* 20 Boksihyppyä
* 5 Voimavetoa
* 20 Istumaannousua

Lähetä tuloksesi kommentteihin

Burpeet 54/100

”CrossFitissa huomion varastaa usein… kello. Siitä tehdään (tai on tehty) usein koko ohjelman tärkein elementti ja toimija, vaikka sen paikka on vain sivumalkainen statistin rooli. Termi ‘aikaa vastaan’ vie usein päähuomion treenissä ja aikaansaa kiireen, mikä vie usein ajan suoritustekniikan edelle. Kuitenkin ‘aikaa vastaan’ -treenit voisi yhtähyvin kuvata esimerkiksi tavalla: “yritä tehdä mahdollisimman nopeasti ja niin vähillä tauoilla kun pystyt.”

Heti kun kellosta itsestä tulee treenin kohde, siirtyy huomio varsinaisesta kunnon kehittämisestä kellon tuijottamiseen. Jos treenissä on liikkeinä esimerkiksi punnerruksia, leuanvetoja ja kyykkyjä, tulisi ajatuksena olla “teen jokaisen punnerruksen, leuanvedon ja kyykyn parhaan kykyni mukaan niin hyvin kuin pystyn. Joku ottaa treenin lopuksi ajan, mikä on kivaa statistiikkaa”. Usein ylläoleva teksti kääntyy muotoon “teen jokaisen punnerruksen, leuanvedon ja kyykyn niin hutaisten kun pystyn, koska aika on treenissä tärkein.”

CrossFit-treeneissä kello antaa ainoastaan vertailuja. Jos kuntosi on noussut, kulutat samaan treeniin automaattisesti vähemmän aikaa kuin edellisellä kerralla sitten. Se on kunnon nousun perusidea ja harjoittelun oletus. En välitä, vaikka “Fran”-aikasi oli tasan kaksi minuuttia, jos tekniikkasi on huono ja liikkeiden liikeradat puutteellisia. Kiinnostavampaa on, kehittääkö treeni kuntoasi eteenpäin ja opitko hallitsemaan paremmin kehosi ja liikkeesi. Kääntäen: kuntosi nousee ainoastaan, jos treenaat oikein, eli teet liikkeet teknisesti hyvin.

CrossFitin alkuperäinen lentävä lause oli “The magic is in the movements”. Kokeile joskus lähestyä treeniä ilman kelloa, tai ainakin ilman paineita ajanotosta. Keskity liikkeisiin sellaisenaan. Missä lihaksissa käsilläseisontapunnerrus tuntuu ja kuinka puhtaalla suoritustekniikalla pystyt sen tekemään. Kokeile joskus laittaa muutamaksi viikoksi ‘aikaa vastaan” -treenit pienempään osaan harjoittelussasi rajoittamalla ne esimerkiksi kestämään maksimissaan kymmenen minuuttia. Laita pääpaino esimerkiksi voiman ja uusien liikkeiden harjoitteluun.

Kellon tuijottamisessa on myös toinen negatiivinen piirre: nimittäin loppuunpalaminen. Aina sata lasissa vetäminen vie jossain väkisinkin vaiheessa maun treenaamisesta. Mieti: jokaisella treenikerralla joutuisit laittamaan 110% taisteluun kelloa vastaan. Lopulta treenistä lähtee ilo ja kehittävyys ja salille tulo on jo itsessään saavutus, koska olet joutunut aamusta asti psyykkaamaan itseäsi… treenaamaan.” – Väino, Crossfit Helsinki