Matkalla kohti monipuolisempaa ruokavaliota otetaan tarkasteluun jälleen eräs siemen. Viimekertaisen mantelin jälkeen haluaisin kiinnittää lukijan huomion erääseen toiseen, kenties vielämahtavampaan ravintopommiin, eli hamppuun ja vielä tarkemmin sen siemeneen.

 

Kuorellisia hampunsiemeniä

Hamppu eli Cannabis sativa. Nimi herättää paljon mielikuvia, johtuen sen pitkästä käyttöhistoriasta miedohkona tajuntaa laajentavana huumausaineena. Huumaannuttavan olotilan aiheuttavaa ainesosaa THC:tä eli delta-9-tetrahydrokannabinolia ei kuitenkaan ole hyötykäyttöön tarkoitetussa öljyhampussa, jonka kasvattaminen on siis laillista, eikä sen siemenissä.

RAVINTOARVOT määrä per 100g (kuorittu hampunsiemen)

 • Energiaa                                 514Kcal
 • Proteiinia                               30g

Rasvat

 • Tyydyttyneet rasvat              4g
 • Tyydyttymättömät rasvat    37g
 • Monityydyttymättömät
 • Omega-6                                 21.2g
 • Omega-3                                 6.9g
 • Monotyydyttymättömät
 • Omega-9                                  8.9g

Muut

 • Hiilihydraatit                         15g
 • Ravintokuidut                        9.3g

Hampunsiemenet ovat lähes täydellistä kasvisperäistä ravintoa,  ne sisältävät enemmän proteiinia /100g kuin viimeksi hehkuttamani mantelit ja sisältävät kaikki 8 elimistöllemme välttämätöntä aminohappoa sekä 12 muuta aminohappoa. Tärkeimpänä erona muihin kasvikunnan proteiininlähteisiin  hampunsiemenen proteiini koostuu 65 prosenttisesti edestiini-nimisestä, hyvin biologisesti aktiivisesti proteiinista, josta ihmiselimistön on helppo muodostaa hormoneja, hemoglobiinia ja entsyymejä, mikä tukee immuunijärjestelmän toimintaa.

Kuorittuja hampunsiemeniä

Hampunsiemenen rasvaprofiili on myös erinomainen, n.41% sen painosta on rasvaa, josta 80% on  ihmiskeholle optimaalisessa suhteessa ihmiselimistön toiminnan kannalta välttämättömiä omega-3, omega-6 ja omega-9 rasvahappoja.

Hamppuproteiinijauhe

Kylmäprosessoinnilla jauhetuista hampunsiemenistä valmistetussa proteiinijauheessa on 50g/100g proteiinia, runsaasti kuituja ja tärkeät rasvahapot pilaantumattomassa muodossa. Kokeile lisätä hamppuproteiinijauhetta palautusjuomaasi, käytä sitä aika ajoin heran sijaan tai rinnalla välttääksesi elimistön herkistymisen aina samalle proteiininlähteelle.

 

Hampunsiemenöljy

Tummanvihreä, maukas hampunsiemenöljy on mahtava lisä salaatteihin, pirtelöihin ja ulkoiseen käyttöön kuten ihonhoitoon.

Säilytä hamppuproteiinijauhe, kuoritut hampunsiemenet ja hamppuöljy jääkaapissa, jotta niiden herkkä rasvakoostumus ei pilaannu.

Lisää hyviä syitä lisätä hampunsiementä ja hamppuöljyä ruokavalioon:

Hamppua ei tarvitse myrkyttää tuholaistorjunta-aineilla eikä rikkamyrkyillä (se on itsessään rikkaruoho).

Hamppua kasvatetaan myös Suomessa öljy- ja ravintokäyttöön (http://www.finola.com/hamppu_suomi.html)

Hampunsiemen sopii allergikoille, sen sisältämät edestiini ja albumiini aiheuttavat hyvin vähän allergioita , kokeile kuitenkin ensin pienillä määrillä =D

Hampunsiemeniä, proteiinijauhetta ja öljyä on saatavilla useimmista luontaistuote -ja terveyskaupoista. Kotimaista hampunsiementä on saatavilla esimerkiksi Lassilan luomutilalta (http://www.lassilantila.fi/index.html)

Lisää kuorellisia tai kuorittuja hampunsiemeniä aamupuuroon, pirtelöihin, salaattiin, jugurttiin, viiliin, raakasuklaaseen tai mihin ikinä keksitkään! Voit myös valmistaa hamppumaitoa samaan tapaan kuin manteleista.

Hyvää sadeviikkoa, ens kerralla kirjoitan Timo Jutilan suosikkiaktiviteetistä eli rillaamisesta!

-Riku-