Yleisimmät asiakkaideni tavoitteet ovat sopivan ruokailutavan oppiminen, parempi fyysinen kunto, painonpudotus, rasvaprosentin pieneneminen tai lihasmassan lisääminen. Näistä toivotaan seuraavan yleisen jaksamisen kohentumista, itseluottamuksen lisääntymistä, parempaa menestystä urheilulajissa ja / tai mahdollisuuksia saavuttaa muita itselle tärkeitä tavoitteita joko liikunnassa ja / tai työssä.

Tavoitteen saavuttaminen ei ole yksinkertaista, se vaatii ajatustyötä ja tekoja. Teksti on ajatuksen virtaa minun mielipiteistäni aiheeseen liittyen.

Ensimmäinen sudenkuoppa on tarkan tavoitteen puuttuminen. Sinun on tärkeää tietää mitä haluat ja miksi haluat. Mitä konkreettisempi tavoitteesi on sitä parempi. Lisäksi on hyvä suunnitella välitavoitteet ja menetelmä jolla seuraat tavoitteiden toteutumista. Tavoite ja välitavoitteet ovat jokaiselle juuri ne itselle sopivat. Tavoitteisiin tulee jättää “tilaa elämiselle”.

Toinen hankaluus on liian nopeasti tehdyt muutokset. Vanhoista tavoista luopuminen ja pysyvä muutos tuntuvat mahdottomilta, kuuriluontoinen dieetti ja liikunta ovat helpompia ratkaisuja. Muutoksentuska kuuluu asiaan, se ei saa kuitenkaan kasvaa liian suureksi.

Kuuriluontoisten dieettien hankaluus on myös se, että keho ei ehdi aina mukaan muutokseen. Jos ruokavalio muutetaan kerralla täysin, ruoansulatus ja suolisto saattavat olla ihmeissään. Useimmiten keho on iloinen muutoksesta, toisinaan liian iso muutos aiheuttaa vatsaoireita. Tämän vuoksi on tärkeää edetä askel kerrallaan ja antaa sekä mielelle että keholle aikaa. Pysyvä muutos vaatii pysyvää muutosta!

Kolmas syy voi olla omien keinojen loppuminen kesken. Tällainen tilanne on edessä mikäli keho ei toimi kuten sen periaatteessa pitäisi toimia. Paino ei putoa, vaikka liikuntaa lisätään, ruokavalio on kunnossa ja energian saantia ravinnosta pienennetään.

Aina oman tavoitteen saavuttamisen este ei ole laiskuus ja lipsuminen. Tiedän sen, koska omat keinoni loppuivat kesken keväällä 2010. Tein “kaiken oikein” eikä tulosta silti syntynyt toivotulla tavalla. Kehoni oli epätasapainotilassa, yritin liikaa, nukuin huonosti ja ruoansulatuksessani oli ongelmia. Poliquinia lainaten olin hyperaktiivinen fitnesspupu.

Ruoansulatuksen ongelmat voivat olla hidaste tavoitteiden saavuttamiselle

Jos tavoite ja toiminta ovat kunnossa, on syytä pohtia enemmän kehon tasapainoa ja toimintaa. Kehon epätasapainon syy voi olla heikosta ravinnosta johtuva ruoansulatuksen hitaus. Ruoansulatuksen hitaudesta tai ongelmista seuraa vähitellen muita oireita kuten painon lisääntymistä, väsymystä ja mahdollista hormonitoiminnan muutosta.

Mikäli ravinto ei ole aina ollut tai ei ole edelleenkään ravinnerikasta  tai ravinto ei imeydy kunnolla kehossasi saattaa olla ravinnevaje, vaikka kalorimääräisesti söisit riittävästi. Jos ravinnon imeytymisessä on ongelmia, ei ruokavalion muutos parempaan suuntaan välttämättä anna nopeita tuloksia tai se on haastavaa tehdä esimerkiksi ruokahimojen vuoksi. Tällöin on yhdessä ruokavalioremontin kanssa hoidettava vatsa ja suolisto kuntoon.

Mielen voima on uskomaton

En osaa sanoa kumpi on oleellisempaa kehon vai mielen tasapaino. Tiedän, että kumpikaan ei yksinään riitä, ne tukevat vahvasti toisiaan.  Nämä ovat kaikki asioita, jotka kaikki tietävät. Tieto teoriassa, asian sisäistäminen ja toiminta käytännössä ovat eriasioita. Painonnosto vertauskuvaa käyttäen: Teoriassa voi opetella täydellisesti tempauksen eri vaiheet, silti käytännössä ei osaa temmata. Haaste on saada asia jonka tietää pysyväksi osaksi elämää.

Ravintoremontti, vatsanhoito, liikuntatottumusten tarkastus, kehon ja mielen voima sekä tasapaino… Kuulostaa haastavalta.

Viimeisten vuosien aikainen elämäsi näkyy tämän hetkisessä kehossasi ja mielessäsi. Oli nykyisen vointisi syy mikä tahansa sen muuttaminen vaatii tekoja. Mikäli haluat muutosta mieti:

Mitkä ovat tärkeimpiä päämääriä elämässäsi juuri nyt?

Mitkä ovat tärkeimpiä päämääriä treeniasioissa juuri nyt?

Mihin kohtaan treenipäämäärät sijoittuvat elämäsi päämäärien listalla?

Onko tämän hetkinen toimintasi sellaista, joka auttaa sinua saavuttamaan päämääräsi?

Mikä on tavoitteesi? Kirjoita tavoite positiivisessa muodossa! Esim. ”Mahdun punaiseen juhlamekkoon 1.12.” – eli EI ”En ole näin lihava” (liian epämääräinen tavoite).  Tavoite voi olla olo- tai terveystavoite esim. ”Vatsani on kivuton 5.5.”.

Mikä nykyisessä elämässäsi estää / hidastaa eniten tavoitteen saavuttamista?

Mistä olen valmis luopumaan saavuttaakseni tavoitteeni?

Mitä olen valmis tekemään saavuttaakseni tavoitteeni?

Rehellisesti… onhan kirjoittamasi tavoite aidosti sinun tavoitteesi? Onko joukossa asioita, joita oletat muiden sinulta odottavan? Tämä on sinun elämäsi. Sinulla on oikeus voida hyvin ja matkata kohti tavoitteitasi.

Oleellisinta onnistumisessa on nauttia aidosti matkasta. NLP-kouluttaja Katri Syvärinen kertoi minulle tavoitteeseen liittyen hyvän esimerkin:

“Kuvittele tavoitteen olevan perhonen kädelläsi. Jos pidät käsiä yhdessä löysästi, perhonen lentää pois – tavoite karkaa. Jos puristat käsiä yhteen liian lujaa, perhonen litistyy – tavoite ei toteudu. Sopivan napakka, mutta rento käsien ote pitää perhosen kämmenellä ja tavoite toteutuu.”

Esimerkkejä minun tavoitteistani:

Projekti tasapainoinen ja vahva fysiikka sekä toimiva keho alkoi konkreettisesti vuonna 2005. Sitä ennen samat tavoitteet elivät taustalla, mutta eivät olleet selkeitä. Matkan varrella tavoite on aina hieman muuttunut ja tarkentunut – peruslinja on sama.

Välitavoitteina on ollut muun muassa nostaa penkistä omapaino (60 kg), nostaa penkistä 80 kiloa, vetää yksi leuka omalla painolla (60 kg), vetää sarja leukoja 10 kilon lisäpainolla, jaksaa juosta 21 km, oppia käsilläseisontapunnerruksia, päästä eroon vedenpelosta ja oppia pitämään uimisesta sekä sukeltamisesta, oppia syömään omalle keholle sopivasti, parantaa unenlaatua, oppia armollisuutta itselle jne.

Salitreenien alkutaipaleella vuonna 2005 en osannut ajatella, että joskus leuanveto olisi minulle helppo homma. Paljon työtä, yritystä ja myös harmitusta vaadittiin ennen kuin leuat alkoivat sujua vaivattomasti.

Kuvassa treenikehitystä fysiikan puolelta vuosilta 2007-2012. Aiheeseen liittyvän blogini voit lukea osoitteesta http://sanna.optimalperformance.fi/?p=920

Kuvat: Elise Kulmala / Magnet Photography