Eräs ystäväni suositteli minulle äskettäin bulletproofexec-nimistä nettisivua. Sivustolla David Asprey -niminen kaveri kertoo erilaisista kokeiluistaan 15 vuoden ajalta. Asprey käytti siis 15 vuotta ja 250 000 dollaria ”hakkeroidakseeen” omaa fysiikkaansa ja biologiaansa, onnistuen omien puheidensa mukaan mm.  pudottamaan 50 kiloa painoa treenaamatta, nostamaan älykkyysosamääräänsä 20 pinnaa ja vähentämään yöunensa  neljään tuntiin.

Mielenkiintoni herätti kuitenkin erityisesti tuo painonpudotus ja Asprey havainnoillistaakin mielestäni omaa sovellustaan paleoruokavaliosta hyvin muutamalla selkeällä, mutta englanninkielisellä kuvalla, jotka voi katsoa tästä.

Asprey esittää seuraavat väitteet:

Rasva ruokavaliossa- mukaanlukien tyydyttyneet rasvat- eivät aiheuta sydänsairauksia.

Hiilihydraatit sen sijaan aiheuttavat, niiden vaikutuksen insuliinihormoniin myötä.
Mitä helpommin syötäviä ja prosessoidumpia ne ovat ja mitä enemmän fruktoosia ne sisältävät, sitä enemmän ne ovat terveydelle haitallisia. Ne myöskin ruokkivat lieviä sienitulehduksia elimistössä, kuten hiiva.

Valkoinen sokeri ja glukoosifruktoosisiirappi ovat erityisen huonoja, koska ne yhdistävät insuliiniä kohottavaa glukoosia ja fruktoosia, joka vahingoittaa maksaa ja ikäännyttää kudoksia.

Tärkkelykset, valkosokerit ja hiilihydraatit ovat todennäköisimmät syöpien, Alzheimerin ja lukuisten muiden rappeuttavien sairauksien aiheuttajat.

Ylipainoa ei aiheuta ylensyöminen ja liian vähän treenaaminen. Lihavuus on häiriötila, jonka aiheuttaa vääränlaisen ruokavalion vaikutus elimistön hormonitasapainoon.

Ylimääräisten kaloreiden syöminen ei lihota sinua. Ylimääräinen sokeri lihottaa.

Fyysinen harjoittelu sinänsä ei aiheuta ylimääräisen rasvan poistumista kehosta, vaan treenaaminen tekee sinusta nälkäisemmän. Lihasmassan lisääminen polttaa rasvaan vain jos ruokavaliosi vaikutus hormoneihisi toimii.

Lihot, jos kehoosi syntyy epätasapainotila sen suhteen miten hormonit säätelevät rasvakudosta ja rasva-aineenvaihduntaa. Lihot, kun enemmän rasvaa varastoituu, kuin mitä elimistösin osaa käyttää polttoaineena. Laihdut, kun korjaat hormoniepätasapainon elimistössäsi.

Insuliini on rasvavarastojen pääsäätelijä. Kun insuliinitasot ovat korkealla (ns.piikkaavat), lihot koska varastoit ylimääräiset kalorit. Kun insuliinitaso on alhainen, elimistösi käyttää rasvakudosta polttoaineena.

Hiilihydraatit lihottavat sinua nostamalla insuliinitasoja, lisäämällä näläntunnetta ja laskemalla metabolista tasoasi.

Kolesteroli on suojaava vaste toksiineille altistumiselle ja välttämätöntä aivo- ja hormonitoiminnalle.
Korkea LDL-kolesteroli on merkki siitä, että ruoassamme on toksiineja tai siitä että elimistössä on krooninen tulehdustila.

Väitteet ovat mielenkiintoisia ja  tuttuja Paleo/VHH-ruokavalioita käsittelevistä artikkeleista. Viralliset ravintosuosituksethan eivät ole monestakaan kohdasta tietenkään samaa mieltä =D. Huomioisin ehkä sen, että Asprey ei ainakaan tuossa tiivistelmässä ota kantaa siihen, että ihmiset ovat yksilöitä ja esim. toisten kropat toimivat hiilihydraateilla paremmin kuin toisten.  Mielestäni kannattaa kuitenkin tutustua Aspreyn havainnoillistaviin kuviin ja poimia niistä ajatuksia siihen, mikä omassa ruokavaliossasi voisi toimia paremmin.

Kommentoikaa !

-R-