Vähän kevyempää asiaa tällä kertaa ;)

Viimeksi kirjoitin jonkin verran siitä, miten hyvä olisi lisätä ruokavalioonsa hyviä ja laadukkaita juttuja ja pikkuhiljaa jättää pois niitä epälaadukkaampia ja luonnottomampia. Nyt esittelen käytännössä yhden omassa ruokavaliossani päivittäin käyttämäni asian.

Manteli (Prunus dulcis), on yksi niistä yksinkertaisemmista ja helpoimmin lisättävistä jutuista.

Lähes kaikista kaupoista löytyvä pähkinä (oikeastaan siemen) sopii suolaisiin ja makeisiin ruokiin, (niinkuin avokado, josta asiaa myöhemmin,) sisältää yhtä paljon proteiinia kuin liha, paljon E-vitamiinia, magnesiumia, kuparia, mangaania, kuituja ja LDL-kolesterolia laskevia rasvoja.

Manteli on hyvä työväline painonhallintaan, sillä sen on tutkittu vähentävän aterian jälkeistä verensokerinnousua jopa niin hyvin, että manteleiden syöminen muuten nopeasti verensokeria nostavien ruokien yhteydessä auttaa pitämään verensokerin kurissa (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21489570). Tietysti järki käteen tässäkin, valkosokerin aiheuttamalta verensokeripiikiltä se ei suojaa, mutta esimerkiksi hedelmien ja vihanneksien kanssa mantelit sopivat erittäin hyvin. Rasvapitoisuutensa vuoksi manteli antaa hyvin energiaa pitemmäksikin aikaa ja hyvin pureskeltuna tuottaa kylläisen olon, jolloin tarve napostella vähenee.

Mantelit sisältäväät myös antioksidantteja, jotka auttavat elimistöä suojautumaan aterian soluja vaurioittavilta vapailta happiradikaaleilta. Manteleissa esiintyvien vähäisten luonnollisten syanidiyhdisteiden väitetään jopa auttavan elimistöä syöpäsolujen tuhoamisessa.

Dr. Ori Hofmekler kirjoittaa kirjassaan The Warriot Diet, miten manteleiden säännöllinen nauttiminen voi muuttaa ihmiskehon ominaistuoksua miellyttävämmäksi.

Liota manteleita yön yli tai pidempään, jolloin ne pehmenevät ja ovat helpommin sulavia.

Vältä kuitenkin paahdettuja manteleita, sillä kuten monet rasvat ja varsinkin monityydyttämättömät kasvirasvat, kuumentaminen korkeissa lämpötiloissa muodostaa karsinogeenisia ja LDL-kolesterolia kohottavia yhdisteitä. Lisäksi kuumentaminen tuhoaa mantelista entsyymejä ja pilaa proteiineja ja kasvisteroleita, jotka edistävät sukuhormonien (testosteroni ja estrogeeni) tuotantoa ja laskevat kolesterolia, miehillä ja naisilla. Muinaiset Hindut, Heprealaiset ja Roomalaiset pitivät mantelia myös afrodisiakkina ja näkivät mantelin symbolisoivan sekä miehen, että naisen sukuelimiä ;)

Itse käytän manteleita salaateissa, pirtelöissä tai syön sellaisenaan, joko öljyn, mausteiden ja suolan kanssa, tai hunajan ja marjojen ja hedelmien, kuten avokado, kanssa

Keksi, kokeile ja yhdistele omassa ruokavaliossasi mihin voisit manteleita laittaa!

Allergikoille, jos kyseessä ei ole riski saada anafylaktisen shokin tasoisia oireita, suosittelen kokeilemaan varovaisesti pienellä määrällä yön yli liotettuja luomumanteleita ja mahdollisesti nauttimaan jotakin ruansulatusta tukevaa entsyymivalmistetta, ennenkuin hylkäätte tämän mainion pähkinän kokonaan =D

Nettivinkkeinä suosittelen katsastamaan

Raikaswebistä nokkosen käyttövinkkejä

Luonnonyrttejä-blogin

ja englanniksi Jon Barronin pohdintoja paleoruokavalion ristiriitaisuuksista ja hyvistä puolista.

Parasta loppuviikkoa!

-Riku